Afspraken

Lestijden

Leerlingen kunnen hun lesrooster online in Magister zien. Hier staan altijd de meest recente lesroosters. Ook worden mededelingen en aanwijzingen via Magister gedaan.

lestijdentabel ma, wo, do,vr (leerjaar 1 t/m 4)
1. 08.30-09.30
2. 09.30-10.30
Pauze 10.30-10.45
3. 10.45-11.45
4. 11.45-12.45
Pauze 12.45-13.15
5. 13.15-14.15
6. 14.15-15.15
7. 15.15-16.15
8. 14.45-15.30


lestijdentabel di (leerjaar 1 t/m 4)
1. 08.30-09.30
2. 09.30-10.30
Pauze 10.30-10.45
3. 10.45-11.45
4. 11.45-12.45

Pauzes

Alle leerlingen hebben op een volledige schooldag tweemaal een pauze (korte en een lange pauze). Deze momenten worden door de leerlingen op school doorgebracht. Leerlingen mogen het schoolplein beslist niet onbegeleid verlaten tijdens de pauzes of onder schooltijd. Overtreden van deze regel wordt altijd opgevolgd met een gesprek met ouders, een pedagogische maatregel en kan een schorsing tot gevolg hebben.

VOLT! Toekomstmakers heeft een kantine met een uitgebreid assortiment dat passend is in het aanbod van de Gezonde schoolkantine.

Te laat-komen

Melden

Leerlingen die te laat in de les verschijnen krijgen een aantekening in Magister. Is het te laat zijn ongeoorloofd, dan moet de leerling zich de volgende dag om 08.00 uur melden. Bij meerdere keren ongeoorloofd te laat is wordt het verzuimprotocol gevolgd. Ouders zullen in ieder geval uitgenodigd worden voor een gesprek op school.

Leerplicht

In samenwerking met Leerplicht Utrecht hebben wij een verzuimprotocol opgesteld. De meest actuele versie vindt u op onze website.

School meldt veelvuldig ongeoorloofd verzuim direct via Magister bij de leerplichtambtenaar. Leerplicht heeft daarop een gesprek met de betreffende leerling en de ouders en kan indien van toepassing een HALT-straf opleggen of proces-verbaal opmaken voor leerling en/of ouders.

Ziek naar huis

Een leerling die gedurende de dag ziek naar huis wil, meldt zich bij de receptiemedewerker. Deze belt de ouders en overlegt of de leerling naar huis mag.

Ouders geven toestemming om de leerling zelfstandig naar huis te laten gaan of komen hun kind halen. Wanneer een zieke leerling alleen naar huis gaat, wordt gevraagd om school even te bellen om te melden dat de leerling veilig is aangekomen.

Bij langdurig of frequent ziekteverzuim wordt de schoolarts ingeschakeld om samen met de ouders te zoeken naar een oorzaak en/of aanvullende maatregelen vanuit de school, om (leer)achterstanden te voorkomen.

Afwezig met reden / ziek melden

Als een leerling een dag of een deel van de dag niet naar school kan omdat hij ziek is of om een andere reden, dan dienen de ouders dit vooraf te melden.

Afmelden kan via de VOLT! app of door dit telefonisch door te geven op de dag zelf voor 08.30 uur. Als de leerling langer ziek is, belt een ouder op de dagen dat de leerling ziek is elke dag de school.

Wanneer de leerling weer is hersteld, geeft de ouder dit door aan de school.

Afwezigheid van de docent

Het komt soms voor dat de docent te laat is vanwege bijvoorbeeld een surveillance. In dat geval wachten de leerlingen (zonder lawaai te maken) maximaal tien minuten. Is de docent er dan nog niet, wordt door de leerling met de schoolleiding overlegd.

Bij ziekte of geplande lesuitval treedt het invalrooster in kracht. De klas krijgt dan indien mogelijk voor dat uur een andere docent via het invalrooster. Als er (klas 3 en hoger) sprake is van een tussenuur, werken de leerlingen in de kantine of op het leerplein. Hetzelfde geldt voor situaties waarin geen vervanger beschikbaar is.

Ongeoorloofd afwezig

Wanneer een leerling ongeoorloofd afwezig is tijdens een les, zien wij dit als spijbelen.

Een les ongeoorloofd afwezig wordt geregistreerd in Magister en betekent na schooltijd gemiste tijd inhalen. Bij veelvuldig en frequent verzuim kan de schoolleiding andere disciplinaire maatregelen nemen om dit verzuim terug te dringen.

De verzuimcoördinator maakt bij herhaald ongeoorloofd verzuim melding bij de leerplichtambtenaar.

In Magister kunnen ouders de aanwezigheid van hun kind inzien. Mocht een leerling meerdere keren ongeoorloofd afwezig zijn, wordt altijd contact opgenomen met de ouders.

Verlof

Voor het aanvragen van bijzonder verlof (bijvoorbeeld voor een huwelijk) staat er een verlofaanvraagformulier in de VOLT! app. Dit verlof dient minimaal 10 dagen van tevoren te worden aangevraagd.

Bij de toekenning van verlof buiten de vakanties wordt in geval van twijfel overlegd met de leerplichtambtenaar; er zijn namelijk niet veel situaties waarin dit verlof wordt toegekend.

Mocht een leerling zonder reden niet op school zijn dan wordt dezelfde dag contact opgenomen met ouders.

Mobiele telefoons

Gebruik van een mobiele telefoon tijdens de les is niet toegestaan, tenzij de docent ermee instemt.

Tijdens toetsen zijn mobiele telefoons en alle andere (digitale) apparaten niet toegestaan in het lokaal.

Indien leerlingen hun mobiel niet opgeborgen hebben, kan de docent de leerlingen verplichten zijn mobiel op te bergen.

Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het zorgvuldige beheer van hun telefoon.

Mobiele telefoons kunnen worden opgeborgen in de schooltas of in de kluisjes.

Dat laat onverlet dat de school niet aansprakelijk is voor diefstal, verlies of schade aan persoonlijke eigendommen.

Kleding / dresscode

Op VOLT! vinden we het belangrijk dat we op open manier met elkaar omgaan, waarbij we elkaars visie en mening op het gebied van kleding en uiterlijk respecteren, ongeacht gender of culturele achtergrond.

Bij een 'dresscode' voor op school is de eerste associatie misschien een schooluniform. Vroeger zou dit inderdaad aan de orde zijn geweest, maar tegenwoordig duidt het meer op kledingregels waaraan iedereen zich dient te houden.

We leren de leerlingen hiermee niet alleen om goed voor zichzelf en hun uiterlijk te zorgen, we leren ze hierdoor ook hoe het eraan toe gaat in hun toekomstige werkveld, waarin ze ook te maken gaan krijgen met kledingvoorschriften. Er zijn tenslotte maar weinig werkgevers die het accepteren dat personeel op (teen)slippers naar het werk komt en in veel werkvelden wordt gewerkt in bedrijfskleding.

Kledingvoorschriften

Na een aantal decennia waarin er helemaal geen kledingvoorschriften zijn geweest op veel scholen, wordt het nu wel steeds normaler dat je je als leerling (en docent) aan bepaalde regels dient te houden voor wat betreft je kledingkeuze.

In de eerste plaats is het belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Dat betekent meer dan alleen zorgen dat je kleding gewassen- en zonder al te veel slijtage en scheuren is. Het gaat hierbij vooral om bijvoorbeeld gewassen haren, gepoetste tanden en gebruik van deodorant.

Daarnaast wordt van alle leerlingen verwacht dat de hoeveelheid bloot enigszins binnen de perken blijft. Jurkjes voor de dames mogen, maar zorg dan dat deze lang genoeg zijn (bijvoorbeeld niet korter dan knielengte). Baggy spijkerbroeken voor heren zijn prima, maar zorg dat deze op de bil blijft hangen en niet eronder.

Het hoeft niet preuts, maar wel geschikt.

Wat trek je dan wel aan?

Een dresscode voor school gaat dus vooral over dat je er verzorgd uitziet en netjes voor de dag komt, welke stijl je ook probeert uit te dragen. Wat houdt dat dan in de praktijk in?

Hieronder een voorbeeld:

Ga als jongen voor een lange broek of bij warm weer voor een nette korte broek. Dit kan een spijkerbroek zijn of een chino, dat is allemaal prima. Daarbij kun je met een overhemd, trui, T-shirt of polo eigenlijk gewoon niet fout gaan. Let alleen een beetje op uitdagende teksten of afbeeldingen.

In feite gelden dezelfde richtlijnen voor meiden. Kies voor een nette lange- of korte broek, met een verzorgde bovenkant. Een beetje lage hals mag, maar hou het netjes. Natuurlijk zijn ook rokjes en jurken toegestaan, maar houd in de gaten dat deze niet te kort zijn.

Mocht je twijfelen over je outfit, dan kun je altijd in gesprek gaan of advies vragen aan je mentor. We denken graag mee om het voor jou zo comfortabel mogelijk te maken.

Comfortabel in je eigen stijl, binnen de grenzen van onze afspraken.

Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding:

Om misverstanden te voorkomen volgen we de richtlijnen van de overheid wanneer het op kledingvoorschriften aankomt. Hieronder lees je wat dit inhoudt:

In 2019 is de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding van kracht. Er geldt (onder meer) in onderwijsinstellingen een verbod op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn. De docenten, leerlingen en ouders die de school bezoeken moeten zich hieraan houden.

Alle vormen van gezichtsbedekking vallen eronder, zoals bivakmutsen, boerka’s, niqabs en integraalhelmen.

De volgende kleding is wél toegestaan en valt niet onder het verbod: hoofddoek, hoed en een sluier die het gezicht niet bedekt.

Er gelden de enkele uitzonderingen:

  • Kleding die noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid.
  • Kleding die noodzakelijk is in verband met eisen die aan de beoefening van een sport worden gesteld.
  • Als het passend is in verband met het deelnemen aan een feestelijke of een culturele activiteit, waarbij gezichtsbedekkende kleding naar maatschappelijke opvattingen passend is.

Veiligheid

Uitgangspunt is dat leerlingen en medewerkers op VOLT! zich veilig voelen op school, zowel fysiek als sociaal. Medewerkers van VOLT! zijn alert op conflicten, pesten en schelden. Het anti-pestprotocol is te vinden op onze website.

In deze schoolgids staat onder verschillende kopjes hoe de school omgaat met fysieke en sociale veiligheid. Bijvoorbeeld de pedagogische en orde maatregelen, beleid t.o.v. verboden middelen, mobiele telefoons etc.

VOLT! volgt het algemene veiligheidsplan van de NUOVO scholen.

Rookvrije school

VOLT! is een rookvrije school, wat betekent dat er in en rond het schoolgebouw (op het schoolterrein) niet mag worden gerookt.

Alcohol- en drugsbeleid

VOLT! voert een duidelijk zero-tolerance alcohol- en drugsbeleid.

Dit houdt in de leerlingen geen alcohol mogen nuttigen of in hun bezit hebben tijdens schoolactiviteiten, zowel in- als rondom de school, op schoolfeesten en tijdens (buitenlandse) excursies, reizen of uitwisselingen. Hetzelfde geldt voor drugs.

Bij overtreding van deze regel zal de school gepaste maatregelen nemen waarbij een schorsing of verwijdering tot de mogelijkheden behoort.

Geweld, diefstal en drugs

Agressie jegens medewerkers en medeleerlingen, het bezitten en gebruiken van wapens, en het bezitten, gebruiken dan wel handelen in drugs is verboden en zal leiden tot schorsing of verwijdering van school.

De schoolleiding zal in deze gevallen contact opnemen met de politie. Ook andere vormen van ernstig wangedrag kunnen leiden tot schorsing of verwijdering, dit ter beoordeling van de schoolleiding.

De schoolleiding heeft te allen tijde het recht leerlingen, ook zonder opgaaf van reden, de toegang tot de les of het schoolgebouw te ontzeggen.

Pedagogische maatregelen en ordemaatregelen (schorsing & verwijdering)

Bij VOLT! Toekomstmakers vinden we een veilig schoolklimaat van groot belang. Daarom hebben we als school regels om deze veiligheid te waarborgen. Tegen leerlingen die zich niet aan de regels houden, kunnen maatregelen worden genomen. Dit kunnen pedagogische maatregelen zijn, zoals strafwerk maken of nakomen. Een ernstige misdraging zal echter leiden tot schorsing of in het uiterste geval tot verwijdering. Bij ernstige misdragingen kun je bijvoorbeeld denken aan wapenbezit, diefstal, vernieling, gewelddadig gedrag en drugsgebruik. De school heeft een Protocol schorsing en verwijdering dat in die situaties leidend is. Als school hopen we er met ons beleid voor te zorgen dat we samen een veilige school hebben waar iedereen onbezorgd naartoe kan gaan.

In eerste instantie is het aan de docent om te reageren op ordeverstoring van een individuele leerling of een groep leerlingen. Docenten volgen hierbij een stappenplan waarbij de leerling eerst aangesproken wordt en een keuze krijgt: je doet mee met het onderwijs of er kan een pedagogische maatregel opgelegd worden. Een pedagogische maatregel is bijvoorbeeld strafwerk opleggen, corvee doen of een uur terug laten komen. Bij herhaaldelijk storend gedrag kan een informeel contract met de leerling opgesteld worden waarin deze de mogelijkheid krijgt om verbetering te laten zien.

Als dit allemaal niet helpt, kan de school ordemaatregelen opleggen. Ordemaatregelen kunnen een schriftelijke waarschuwing, overplaatsing naar een andere klas, schorsing of -in extreme vorm- verwijdering van school zijn. De school informeert ouders over opgelegde ordemaatregelen.

Een schorsing wordt maximaal een schoolweek opgelegd. De voortgang van het leerproces wordt door deze maatregel niet gehinderd. Ouders kunnen binnen zes weken schriftelijk bezwaar aantekenen tegen een schorsing bij het College van Bestuur van NUOVO.

Bij herhaaldelijke en ernstige overtreding van de schoolregels kan de school een verwijderingsprocedure starten. In afwachting van het vinden van een andere school  (in het geval van een minderjarige leerling) wordt de leerling extern geschorst. De school informeert de ouders/verzorgers schriftelijk (aangetekend per post en mail) over de voorgenomen verwijdering.

Indien mogelijk is er overleg tussen de betrokkenen. Zodra een andere school is gevonden zal de school overgaan tot definitieve verwijdering. Ouders kunnen binnen zes weken schriftelijk bezwaar aantekenen tegen een verwijderingsbesluit en wel bij het College van Bestuur van NUOVO.

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

In het kader van de professionalisering van onze medewerkers worden af en toe filmopnamen in de klas gemaakt voor scholingsdoeleinden. Deze beelden worden alleen voor interne doeleinden gebruikt, volgens AVG-regelgeving tijdig gewist en hiervoor zullen wij geen expliciete toestemming vragen. Wanneer een leerling niet op beeld wil komen, is het de eigen verantwoordelijkheid om zodanig plaats te nemen in de klas dat je niet in beeld komt. Geef dit duidelijk aan bij de docent, dan wordt er rekening mee gehouden.

Ook kunnen foto’s van leerlingen worden gemaakt voor PR-doeleinden van onze school. Hiervoor zullen wij altijd toestemming vragen voordat foto’s gemaakt danwel gebruikt worden.

Videobewaking

Voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers zijn er in en op het terrein van het schoolgebouw camera’s geplaatst. De beelden daarvan worden normaliter maximaal één maand bewaard en daarna vernietigd. Indien nodig worden camerabeelden door de schoolleiding gebruikt om op te treden tegen personen die zich misdragen. Slechts de schoolleiding of personen die op haar gezag opereren kunnen camerabeelden zien en gebruiken. Camerabeelden kunnen worden overgedragen aan de politie.

Gebouw

Net als fatsoenlijk gedrag tijdens en buiten de lessen geldt, is dit gedrag ook noodzakelijk ten aanzien van het gebouw. VOLT! Toekomstmakers heeft een mooi, nieuw schoolgebouw, dat iedere dag wordt schoongemaakt en het is in ieders belang om daar aan mee te werken. Dat betekent dat alles wat tot het gebouw behoort schoon en onbeschadigd blijft.

Ditzelfde geldt voor de omgeving rondom het schoolgebouw. Medewerkers kunnen, als dat nodig is, leerlingen het lokaal laten schoonmaken. Dat kan ook tijdens een pauze of na schooltijd. Bij het bewust vernielen van het gebouw of andere zaken van de school zullen wij altijd de politie in schakelen en zullen wij de kosten verhalen op de leerling. Daarnaast zal de schoolleiding beslissen over het nemen van een passende maatregel.