Rol van de ouder

Rol van de ouder

Voor de ouders is de mentor van de leerling het eerste aanspreekpunt met school. Daarnaast verwachten we ouders tijdens ouderavonden en mentorspreekuren. Via Magister kunnen de vorderingen van de leerlingen gevolgd worden. Ouders krijgen hiervoor een eigen inlog. Indien gewenst kan er altijd een gesprek aanvraagd worden.

Het is belangrijk dat de leerling, ouders en school nauw met elkaar samenwerken. Onderling vertrouwen is dan een vereiste. Door veelvuldige ontmoetingen wordt het vertrouwen in de schoolloopbaan opgebouwd. Deze ontmoetingen worden door school georganiseerd, maar ouders en leerlingen kunnen hiertoe ook initiatief nemen.

Door het jaar heen worden ouderavonden georganiseerd. Er worden dan thema’s besproken als: huiswerk maken, omgaan met de agenda, leren plannen, determinatie, studie- en beroepskeuze. Ook het gebruik van sociale media door leerlingen of het gebruik van Magister door ouders kan een onderwerp zijn.

De ouderavonden kennen vaak een algemeen deel en een mentordeel. De aanwezigheid van ouders bij deze momenten is essentieel, niet in het minst vanwege de leermogelijkheden die hier ontstaan. Er zijn ook ouderavonden waar activiteiten plaats vinden die de gehele klas of jaarlaag betreffen. Hieronder vallen ook ouderavonden waar leerlingen hun werk presenteren bijvoorbeeld na een stage- of themaweek.

Ouderparticipatie

Wij stellen de betrokkenheid en actieve deelname van ouders zeer op prijs. Naast het contact met de mentor, dat in eerste instantie gericht is op de leerling, zijn er ook mogelijkheden om op een andere manier actief deel te nemen, onder andere door:

  • begeleiden van leerling-activiteiten, bijvoorbeeld sporttoernooien of excursies
  • participeren in de Medezeggenschapsraad
  • participeren in de Ouderraad

Medezeggenschapsraad

Elke school heeft een medezeggenschapsraad (MR). De MR bestaat uit vertegenwoordigers van ouders en medewerkers en waar mogelijk ook leerlingen. De MR overlegt regelmatig met de schoolleiding. De schoolleiding is verplicht over een groot aantal zaken advies of instemming te vragen aan de MR. De schoolleiding moet de MR bijvoorbeeld raadplegen over:

  • Vaststelling of verandering van het leerplan, de taakverdeling binnen de schoolleiding, het gebruik van financiële middelen van de school, nieuwbouw-/ verbouwings- of fusieplannen.
  • Instemming van de MR is vereist voor bijvoorbeeld een verandering van de doelstelling van de school, uitbreiding of krimpen van de school.

De medezeggenschapsraad van VOLT! bestaat uit drie medewerkers, drie ouders en een leerling. De MR vergadert op regelmatige basis, waarbij de schoolleiding is vertegenwoordigd.

Ouderraad

Middels een ouderraad wil VOLT! de betrokkenheid van de ouders binnen de school vergroten door deelname bij tal van activiteiten. De ouderraad wordt daarbij ondersteund door een teamleider die ook vergaderingen kan bijwonen. De ouderraad komt ongeveer vijf of zes keer per jaar bij elkaar voor overleg.

Leerlingenraad

De leerlingenraad komt op voor de belangen van de leerlingen en overlegt op regelmatige basis met de schoolleiding.