Praktische zaken

VOLT! App

VOLT! heeft een praktische app waar we veel gebruik van maken. Al onze nieuwsberichten zijn hier te lezen, de jaaragenda in te zien en ook een ziekmelding of verlofaanvraag kan via de app. Via een pushbericht kunnen we jullie op de hoogte stellen van belangrijke informatie. We raden alle leerlingen en ouders aan om de gratis app te downloaden.

De app is te downloaden via de Apple I-store of de Google Play Store; SmartCom.
Vul na het downloaden Volt! in.

Mentorlessen

Het streven is dat iedere klas twee keer per week een mentoruur heeft. Op deze manier is er regelmatig contact tussen mentor en leerling, waardoor de mentor de leerling goed kan leren kennen, volgen en begeleiden. Tijdens de mentortijd wordt er tijd besteed aan ‘vrij lezen’. De leerling zorgt er zelf voor dat hij ‘leesvoer’ (geen lesmateriaal) bij zich heeft. Aan elke klas is minimaal één mentor en soms een co-mentor toegewezen. Zij bewaken de resultaten en het welzijn van de leerlingen en vormen het eerste aanspreekpunt.

Lessen en leerdoelen

Een les duurt 60 minuten. Voor de praktijkvakken geldt dat de leerlingen vooral ervaringsgericht onderwijs krijgen voor de ontwikkeling van relevante competenties, zoveel mogelijk in relatie met de werkelijke omgeving. Praktijkvakken, sportlessen en sommige andere vakken maken gebruik van blokuren of een dagdeel.

Over het algemeen worden de algemeen vormende vakken volgens het principe van directe instructie en/of samenwerkend leren gegeven. Bij langere leseenheden wordt vaak het principe van het samenwerkend leren toegepast.

Alle onderwijsactiviteiten hebben leerdoelen, meestal over een gehele periode. De leerdoelen en wat de leerlingen hiervoor moeten kennen en kunnen is te vinden in Magister.me (elektronische leeromgeving).

Studiewijzers, Magister.me en MS Teams

De leerlingen kunnen tijdens en na de lestijden werken aan de opdrachten van de vak- en leergebieden volgens een studiewijzer. De studiewijzers zijn ook in het elektronische leerplatform Magister.me geplaatst. Op de studiewijzer staat wat er die periode gedaan moet worden voor de verschillende vakken of leergebieden.

Tevens worden opdrachten in MS Teams geplaatst. Magister.me helpt docenten leerlijnen te arrangeren en daarin eenvoudig te differentiëren. Leerlingen kunnen op deze wijze op verschillende niveaus binnen een leergebied bezig zijn. Daarnaast biedt Magister.me de leerling, docent, mentor en ouders vakoverstijgend overzicht en inzicht in waar de leerling staat zodat coaching steeds effectiever wordt.

Periodes

Het schooljaar is verdeeld in twee of drie periodes. Vaak wordt deze afgesloten door een toetsweek. Twee keer per jaar is er een VOLT! Week, hierin vinden inhaalmomenten, herkansingen, presentaties, (vakoverstijgende) projecten of excursies plaats.

Sport & Bewegen

De leerlingen van VOLT! hebben veel bewegingslessen. Alle leerlingen in de onderbouw hebben twee keer in de week sport. Deze lessen vinden plaats in de sporthal van school of op één van de buitenlocaties (Sportpark de Paperclip/ Sportcampus).

Leerlingen moeten altijd zelfstandig naar de sportlessen toe komen. We gaan ervan uit dat leerlingen op de fiets naar de accommodaties reizen. Gebruik maken van het openbaar vervoer is niet mogelijk in de beschikbare tijd die leerlingen hebben om te reizen.

Buitenschoolse activiteiten

Het schooljaar begint voor alle leerlingen met een introductieprogramma in de eerste week. Zij volgen daarbij activiteiten binnen en buiten de school. Aandacht wordt onder andere besteed aan groepsprocessen en vaardigheden die nodig zijn om succesvol aan de schoolloopbaan te beginnen. De eerste individuele leerdoelen worden hier bepaald. Vanuit de leergebieden worden excursies en eventueel meerdaagse uitstapjes, die deel uitmaken van het onderwijsaanbod, georganiseerd.

De meeste excursies vinden onder schooltijd plaats en zijn dan ook verplicht voor alle leerlingen. Voor de buitenschoolse activiteiten die in Utrecht en omgeving plaatsvinden, dient de leerling zelf voor vervoer te zorgen. In de praktijk gebeurt dit meestal op de fiets.

Daarnaast zijn er ook andere naschoolse activiteiten zoals schoolfeesten en sporttoernooien.

Huiswerk

Op VOLT! Toekomstmakers krijgen de leerlingen huiswerk. Huiswerk maken en thuis leren hoort bij de dagelijkse schoolpraktijk. De tijd die leerlingen besteden aan huiswerk heeft uiteraard een sterke relatie met de aanleg en belangstelling van de leerling voor het betreffende vak. Het huiswerk wordt door de docent in Magister geplaatst en is ook voor de ouders te raadplegen.

In de bovenbouw is het van belang dat de schoolexamens en centrale examens ook thuis goed worden voorbereid. Een belangrijke hulp hierbij wordt gevormd door het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), dat vanaf 1 oktober op de website staat.

Elektronische leeromgeving

We gebruiken de elektronische leeromgeving van Magister. Veel docenten maken gebruik van de digitale varianten van hun lesmethoden, zetten hier opdrachten klaar voor hun leerlingen en kunnen de leerlingen het huiswerk vinden.

Vakanties 2023-2024

Vakantie Datum
Herfstvakantie za 14 oktober t/m zo 22 oktober 2023
Kerstvakantie za 23 december 2023 t/m zo 7 januari 2024
Voorjaarsvakantie za 17 februari t/m zo 25 februari 2024
Tweede paasdag ma 1 april 2024
Meivakantie incl. Koningsdag za 27 april t/m zo 12 mei 2024
Tweede Pinksterdag ma 20 mei 2024
Zomervakantie za 13 juli t/m zo 25 augustus 2024


Kijk voor alle studiedagen en de agenda in de VOLT! App.

Locker

We hebben voor iedere leerling een locker. Daarin kunnen belangrijke spullen opgeborgen worden (denk aan boeken of een mobiele telefoon). Het advies is om zo min mogelijk waardevolle spullen mee naar school te nemen om verlies te voorkomen.

Bij het huren van een locker hoort ook het krijgen van een digitale pas. Als die pas verloren gaat, bestelt de ouder zelf tegen betaling een nieuwe pas.

Het is belangrijk om te weten dat de lockers eigendom van de school zijn en dat de schoolleiding altijd in de lockers mag kijken als daar een reden voor is. Om de veiligheid van eenieder te waarborgen, kan de politie een locker- en tassencontrole uitvoeren.

Ook is het belangrijk om te weten dat de school niet verantwoordelijk is voor verlies of diefstal van spullen uit een locker.

Schoolpas

Elke leerling krijgt een schoolpas met daarop zijn foto die voor verschillende doeleinden gebruikt wordt, zoals toegang het gebruik van de locker, bij schoolfeesten of het lenen van schoolboeken. De leerling heeft de schoolpas op school altijd bij zich. Bij verlies van de pas kan een nieuwe worden gekocht via Van den Berg.

Schoolfotograaf

In de eerste periode van het schooljaar komt de schoolfotograaf op school om pasfoto’s en klassenfoto’s te maken. Mocht je hiertegen bezwaar hebben, dan dienen ouders dit schriftelijk kenbaar te maken aan de betreffende teamleider voordat de foto’s gemaakt worden. Je ontvangt de schoolfoto’s rechtstreeks van de fotograaf. De foto’s worden vrijblijvend aangeboden. Je kunt dus kiezen welke foto’s je wel of niet wilt behouden. Je betaalt rechtstreeks aan de fotograaf. Indien je de foto’s niet wenst te behouden, dien je deze in de daarvoor bijgevoegde retourenvelop terug te sturen. Wij gebruiken de schoolfoto’s op je schoolpas en in Magister.

Schoolspullen

Leerlingen op VOLT! Toekomstmakers nemen zelf verantwoordelijkheid voor een actieve en effectieve leerhouding.

Bijvoorbeeld: door te luisteren, aandacht bij een taak te houden, instructie op te volgen, te reflecteren op eigen ontwikkeling, voor aanvang lesspullen (denk aan Chromebook, pen en papier etc.) te pakken die je nodig hebt en verantwoord hiermee omgaan, onthouden wat je moet doen en jezelf aanpassen als er iets verandert.

Leerlingen die herhaaldelijk hun spullen niet in orde hebben, kunnen daar op aangesproken en/of er kunnen maatregelen volgen.

U-pas

Indien de leerling in bezit is van een U-pas komt hij door het inleveren van een kopie van deze pas in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming op de ouderbijdrage. De hoogte van dit bedrag en hoe deze is in te zetten is terug te vinden op www.u-pas.nl.

Via de financiële administratie van de school krijgt de ouder het bedrag waar hij recht op heeft op de eigen rekening gestort. Onder voorbehoud van het niet wijzigen van deze regelgeving door de gemeente Utrecht.

Verzekering/aansprakelijkheid

De school is in het bezit van een ongevallen- en een aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen tijdens een schoolactiviteit verzekerd (inclusief stages). De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de instelling als de werknemers dekking tegen schadeclaims.

Schadevergoeding wordt alleen uitgekeerd als er sprake is van een verwijtbare fout van de school. De instelling kan nooit aansprakelijk gesteld worden bij onrechtmatig gedrag van de leerling. Het is dan ook belangrijk dat alle ouder(s) zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten (WA-verzekering is een verplichte verzekering). Ouder(s) van leerlingen die de eigendommen van de school beschadigen, worden aansprakelijk gesteld voor de kosten.

Verlies, diefstal of vernieling van eigendommen van leerlingen

De school heeft geen verzekering tegen verlies, diefstal of vernieling van eigendommen van leerlingen en is hiervoor niet aansprakelijk te stellen. We adviseren leerlingen daarom hun eigendommen zo veilig mogelijk op te bergen of af te sluiten en te voorzien van hun naam of een ander herkenningsteken. Daarnaast is het verstandig om kostbare persoonlijke eigendommen thuis te laten. Het in bewaring geven van eigendommen bij een medewerker van de school vindt plaats op eigen risico.

Chromebook, boekenlijst en boekenhuur

Ook dit schooljaar hoeven ouder niet te betalen voor lesmateriaal. De school krijgt dit geld van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit onder voorbehoud dat het ministerie deze regeling niet tussentijds wijzigt.

Op VOLT! werken we met licenties en folio (LiFo). Leerlingen krijgen boeken en licenties voor digitale boeken. De leerlingen ontvangen ook echte boeken (folio).

Ouders bestellen zelf de boeken via VanDijk. In de folder en op de site van het boekenverhuurbedrijf VanDijk wordt stap voor stap uitgelegd wat de ouders moeten doen om werk- en huurboeken te bestellen. De meeste boeken die nodig zijn komen in het individuele pakket. Dit pakket wordt eind augustus naar de leerling gestuurd. Een aantal vakken werkt met klassensets. Deze boeken worden naar school gestuurd.

Naast boeken werken we regelmatig met een laptop/Chromebook in de klas. Ouders kunnen zelf een device aanschaffen, maar VOLT! biedt ook de mogelijkheid een huur- of koopovereenkomst af te sluiten met The Rent Company.

Wanneer ouders om financiële redenen geen laptop kunnen aanschaffen, kunnen zij via Stichting Leergeld bij The Rent Company gratis een laptop bestellen. Voor ouders die om andere redenen geen device aanschaffen zal op verzoek een device ter beschikking worden gesteld. Dit device zal wel alleen op school gebruikt worden en de school niet verlaten.

Leerlingen kunnen in principe ook met een eigen device werken (deze moet voldoen aan basiseisen). We adviseren echter om met de The Rent Company in zee te gaan omdat deze een vervangingsservice biedt bij eventuele schade aan het Chromebook.

Vrijwillige ouderbijdrage

Als school vragen wij ouder(s) een vrijwillige financiële bijdrage voor extra voorzieningen en activiteiten zoals een schoolkamp, aanvullend lesmateriaal en festiviteiten. Dit zijn activiteiten die niet tot het gewone lesprogramma behoren en die dus niet door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen worden betaald.

Indien u de ouderbijdrage wilt voldoen kan dit middels het aanvinken van de ouderbijdrage bij VanDijk. Deze overeenkomst heeft altijd een geldigheid van één schooljaar. De hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage is door de ouder-geleding MR goedgekeurd.

De ouderbijdrage is voor 2023-2024 vastgesteld op €50,- voor de leerjaren 1, 3 en 4.

Voor leerjaar 2 zal dit bedrag afwijken in verband met schoolkamp, dit jaar bedraagt de vrijwillige ouderbijdrage €90,-.

Ons uitgangspunt is dat alle leerlingen meedoen aan de activiteiten van onze school. We sluiten geen leerlingen uit omdat ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen.